Opis bakterii od strony molekularnej. Przegląd aktualnych danych na temat budowy i ich funkcjonowania oraz wybrane zagadnienia na temat ich znaczenia. Książka bogato ilustrowana.
Na podstawie odczytanych papirusów autorka opowiada o grecko-rzymskim Egipcie, jego prawie, gospodarce, rolnictwie, rzemiośle, handlu i bankowości, biednych i bogatych, wolnych i niewolnikach.
Autor: Anna Świderkówna
Znakomity podręcznik wybitnych wykładowców! Zaawansowane zagadnienia chemii fizycznej. Obszerny komentarz, liczne odniesienia do eksperymentów oraz opis najnowszych osiągnięć w tej dziedzinie.
Autor: Krzysztof Pigoń, Zdzisław Ruziewicz
Dwuczęściowa publikacja zawiera przegląd 50 diet odchudzających oraz 25 diet zdrowotnych, pomagających zachować zdrowie lub zwalczyć chorobę.
Autor: Judith C. Rodriguez
Najnowsza, usystematyzowana wiedzę o konsumpcji, jej strukturze, prawidłowościach i uwarunkowaniach: terminologia, typologia, determinanty, prawidłowości i efekty jej rozwoju w wymiarze mikro i makro.
Autor: Czesław Bywalec
Wiliam Easterly – były ekonomista Banku Światowego krytykuje Planistów, takich jak Sachs, którzy rzekomo potrafią rozwiązać problemy społeczne, od nędzy i analfabetyzmu po wojny i tyranie.
Autor: Wiliam Easterly
Rozmówki opracowane specjalnie z myślą o osobach podróżujących. Oprócz najpotrzebniejszych zwrotów książka zawiera obszerny słowniczek ze współczesnym słownictwem.
Kompendium wiedzy z zakresu współczesnej nauki o żywieniu i dietetyce. Pozycję uzupełnia prezentacja problemów żywieniowych świata oraz metody oceny sposobu żywienia i stanu odżywienia.
Autor: Jan Gawęcki, Lech Hryniewiecki
Nowy, aktualny, praktyczny i bogato ilustrowany przewodnik po Amsterdamie niezastąpiony podczas wyjazdów weekendowych, podróży służbowych czy dłuższego pobytu.
Autor: Andrew Sanger